YourGolfPro

Handicap 54 halen (GVB)

Om zelfstandig de baan in te kunnen heeft u handicap 54 nodig. Vroeger had dit de naam: Golfvaardigheidsbewijs. (GVB). In deze pakketten zit alles wat nodig is om volgens de Nederlandse golf federatie (NGF) te voldoen aan handicap 54 en dus ook alleen de baan in te mogen. In dat pakket zit aan het einde van de periode ook een mooi overzicht hoe u verder kan gaan in de golfsport en staan wij ook altijd klaar voor andere vragen betreft de club en de sport.

De handicap 54 cursussen

Op Golf Club Havelte:

https://www.golfclubhavelte.nl/golflessen/lessen-tarieven/

Golfclub Havelte doet ook mee aan golfstart.golf.nl

Meld u hier aan of reageer betreft het behalen van handicap 54

Op naar baanpermissie!

Tijdens de bovenstaande lespakketen of tijdens het jeugdgolfplan. Kan het zo zijn dat er baanpermissie wordt afgegeven. Dit betekent dat je de permissie hebt om te spelen op de golfbaan waar u die verkregen heeft. Uiteraard alleen als u lid bent geworden van die golfclub of wanneer u op de dag dat u gaat spelen een greenfee koopt.

Voor het behalen van de baanpermissie zijn bij YourGolfPro zo opgericht dat u op een goede manier door de baan kan. Zonder iemand in de weg te lopen of een gevaar te zijn voor andere:

  • De leerling heeft een goede kennis over de golfetiquette.
  • De leerling heeft een goede kennis over de veiligheid. Hiermee wordt bedoeld de veiligheid voor zichzelf, voor de baan en omstanders.
  • De leerling kan goed doorlopen door de baan en veroorzaakt hierdoor geen opstopping in de golfbaan.

Voor het behalen van de baanpermissie wordt dit door mij altijd getest. Dit zit gratis bij de lespakketten.

Op naar handicap 54!

Bij het behalen van handicap 54 kun je op bijna elke baan in de wereld spelen. Ook kan je dan sneller met alle clubactiviteiten meedoen. Er zitten alleen wat extra eisen aan ten opzichte van het behalen van baanpermissie:

  • De leerling moet nu namelijk ook een goede kennis van de golfregels hebben.
  • De leerling moet handicap 54 kunnen spelen over in elk geval 9 holes.

Na het behalen van handicap 54 kunt u een steeds lagere handicap behalen volgens het handicapsysteem. Hoe lager de handicap hoe beter de speler.


Wat is golf?

Een korte vraag met een heel groot antwoord. Hieronder wordt alles haarfijn uitgelegd met soms ook een verwijzing naar een regel die daar bij past.

Wat kom je tegen door de baan?

Je kan heel veel dingen tegen komen op een baan. Op de afbeelding hiernaast heb ik een hole getekend met (bijna) alles wat je tegen kunt komen op een hole. Laten we elk onderdeel langsgaan:

Gras: Uiteraard kom je op de baan gras tegen. In minimaal 3 verschillende maten. Elke maat heeft een eigen kleur groen:

  • De lichtste kleur waar ook de vlag op staat is de green.
  • De op een na lichtere kleur is de fairway en de afslagplaats. Deze hebben ongeveer dezelfde hoogte.
  • De donkerste groene kleur is de rough. Dat is het hogere gras en is te vinden in allerlei verschillende hoogtes. Minimaal groter dan de fairway.

  

De afslagplaats:

Dit is de plek waar je op elke hole begint. Er zijn verschillende plekken waar je vandaan kan slaan. (oranje, rood, blauw, geel en wit) Alle plekken zijn gemarkeerd met een kleur zoals op de afbeelding. Als je aan een begin van de ronde zegt dat je bijvoorbeeld vanaf geel speelt. Hoor je de gehele ronde van geel te spelen.

Buiten de baan.

Na het afslaan behoren we altijd de bal te spelen zoals hij ligt, of de toepasselijke regels te volgen. Tenzij de bal eindigt buiten de baan. Dit is altijd aangegeven met witte palen, lijnen of andere voorwerpen die staan aangegeven op de scorekaart van de baan waar u speelt. Komt de bal toch buiten de baan? Dan dient er gespeeld te worden volgens de volgende regel:

Ground Under Repair (GUR)

Door de baan zou je ook stukken grond tegen kunnen komen omringd door blauwe lijnen of palen. Dit is "Ground under repair". Of te wel "Grond in bewerking". Dit betekent dat je in dat gebied niet de bal mag slaan en volgens de regels van abnormale omstandigheid gratis mag ontwijken. Onderstaande knop

Hindernissen

Dit zijn gebieden die als hindernis gelden voor jouw spel. Meestal omringd met rode palen en/of lijnen. Heel soms zijn deze ook geel. Het is dus niet de bedoeling dat de bal daarin komt. Gebeurd dat toch? Dan moet je volgens de regels "Hindernissen" verder spelen.

Planten, struiken en bomen.

Deze onderdelen zijn altijd onderdeel van de baan. (Op de tekening de groene cirkels) Dat betekent als je daar met slaan last van hebt je gewoon verder moet spelen. Of de regel "onspeelbare bal" gebruiken.

Bunkers (licht bruine ovalen)

Dit zijn grote kuilen door de baan heen meestal gevuld met zand. Bij het terecht komen in deze bunker behoor je gewoon verder te spelen en dezelfde regels te volgen als door de baan. Op een paar speciale regels na:

Obstakels.

Obstakel zijn voorwerpen gemaakt door mensen. Soms zijn het obstakels die u verder helpen naar een volgende hole, of beschermen tegen slecht weer. Maar het kan ook weleens iets zijn als bijvoorbeeld afval, telefoon of een pad. Deze obstakels zijn altijd gratis te ontwijken volgens de volgende regel:

De vlaggenstok.

De vlaggenstok staat altijd op de green en geeft aan waar de hole ligt.. Tenzij de "zomergreens" niet gereed zijn door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Dan kan de vlaggenstok met hole ook wel eens op een zogenaamde wintergreen worden neergezet. Voor de vlaggenstok gelden ook wat regels:

Hole gegevens

Elke hole heeft ook zijn gegevens die je nodig zou kunnen hebben. Vooral met de spelvorm stableford zijn onderstaande belangrijk.

Par:Dit is een afkorting voor: Professional Average Result. Dat zou dus betekenen dat een golfprofessional op de betreffende hole het cijfer wat achter "Par" staat in slagen zou moeten voldoen.

Strokeindex: (S.I.): Strokeindex geeft eigenlijk de moeilijkheidsgraad van de hole aan. Elke hole krijgt namelijk een cijfer tussen de 1 en 18. Hoe lager het cijfer hoe moeilijker de hole is. Dus wanneer de hole strokeindex 1 heeft is dat de moeilijkste hole op papier.

Afstanden:Elke hole heeft ook zijn eigen afstand naar (meestal) het midden van de green toe. Dit staat meestal aangegeven in de zelfde kleur als de afslag die u bespeelt. Ook zijn er door de baan nog wel eens afstandspalen of tegels te vinden die aantonen hoe ver het nog is naar de hole toe.

Pinpositie:Dit is de positie waar de vlaggenstok staat op de green. Het is altijd afhankelijk van de golfbaan waar u speelt maar meestal worden er doormiddel van dezelfde letter of cijfer aangegeven waar de vlag staat.

Local rules: Dit zijn plaatstelijke regels op de golfbaan die u speelt. Op sommige banen zijn er speciala omstandigheden die niet op elke golfbaan voorkomen, In dat geval staat de regel die erbij hoort omschreven op de scorekaart.